U bevindt zich op: Home Projecten en onderzoek App Tekenbeet

App Tekenbeet

Op 7 april 2014 lanceerde het RIVM de app Tekenbeet. Dit gebeurde tijdens de week van de teek. Na de lancering voor Android volgde in juli 2014 ook de versie voor iOS. De App is bijna 30.000 keer gedownload.

Waarom een app

De ziekte van Lyme is goeddeels te voorkomen door op tekenbeten te controleren als je buiten in het groen bent geweest. Het is belangrijk te weten hoe je dat doet en wanneer. Dat geldt in het bijzonder voor mensen die vaker buiten komen of vaker door teken worden gebeten dan anderen. Denk aan kinderen, boswachters en andere ‘groenwerkers’ of ouderen die veel in de tuin zijn.

Juist voor hen (of hun ouders) is een app een handig hulpmiddel.  Naast informatie over hoe je op teken moet controleren en hoe je een teek kunt verwijderen, kunnen gebruikers een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren. Zij kunnen een herinnering ontvangen aan het controleren van de plek waar ze gebeten zijn. Ook kunnen mensen op hun mobiele telefoon, via tekenradar.nl zien hoe actief teken zijn. 

App Tekenbeet
De onderdelen van de app zijn direct voortgekomen uit de wensen van potentiële gebruikers. Dat gebeurde met een specifieke methodiek van de Universiteit Twente. Daarbij checkt de doelgroep iedere stap in de ontwikkeling. Dat er rekening wordt gehouden met de wensen van de gebruiker, lijkt op zich heel gewoon. Toch blijkt het in de praktijk zelden te gebeuren.

Europa

Diverse Europese landen hebben interesse getoond in het ontwikkelen van een app op Europees niveau. Zij willen de app Tekenbeet als  basis hiervoor gebruiken. Momenteel worden de mogelijkheden hiertoe onderzocht.

 

Service