U bevindt zich op: Home Internationaal EFSA-partnership

EFSA-partnership

Op 17 december 2014 tekende het RIVM een partnership agreement met de European Food Safety Authority (EFSA). Dit partnerschip heeft betrekking op het onderzoek naar het gezondheidseffect van de blootstelling aan bestrijdingsmiddelen via het voedsel. Het RIVM is hiermee op het gebied van het uitrekenen van de risico’s van blootstelling aan bestrijdingsmiddelen de preferred partner van de EFSA binnen de Europese Unie.

Wat houd het partnership in?

In het Europese project ACROPOLIS is een model ontwikkeld dat berekent aan welke combinatie van bestrijdingsmiddelen de consument blootgesteld kan worden. Dit model is ontwikkeld in samenwerking met Biometris Wageningen UR en veel andere Europese landen. De Europese Commissie heeft dit project aangeduid als succesvolle samenwerking tussen landen en stakeholders wat heeft geleid tot dit partnership met de EFSA. Het partnership richt zich op het toegankelijk maken van het model voor alle landen en stakeholders in de Europese Unie, die de veiligheid van bestrijdingsmiddelen moeten beoordelen. 

EFSA-partnership

Betekenis voor het RIVM

Het EFSA-partnership agreement is een overeenkomst tussen de EFSA en het RIVM. Het is voor het eerst dat EFSA een dergelijke samenwerking aangaat met een instituut in één van de lidstaten. De onafhankelijkheid van het RIVM is daarin een belangrijke factor. Een unieke positie voor het RIVM en een nieuwe vorm van samenwerking binnen de Europese Unie.  Het vertrouwen dat hierdoor tussen partners ontstaat bied een basis voor toekomstige ontwikkelingen.

Evaluatie

Na twee jaar wordt het partnership tussen de EFSA en het RIVM geëvalueerd. Doel is te komen tot een overeenkomst voor langere tijd. Mogelijk kunnen in de toekomst meer stoffen aan het model worden toegevoegd.

Service